Alternatieve energie in België > Zonnepanelen > Soorten zonnepanelen

Soorten zonnepanelen

soorten zonnepanelenBen je op zoek naar een zonnepaneel, maar ben je er nog niet helemaal uit voor welk soort zonnepaneel je precies moet gaan? Dan kan dit artikel je op de juiste weg helpen!. In dit artikel probeer ik de voor- en nadelen van de verschillende soorten panelen namelijk voor je op een rijtje te zetten zodat je tot de juiste keuze kan komen.

Verschillende types zonnepanelen

Binnen de zonnepanelen kunnen we drie soorten panelen van elkaar onderscheiden. De soorten panelen die ik binnen dit artikel ga bespreken zijn de; monokristallijne cellen, de polykristallijne cellen en de dunnelaagcellen.

Monokristalijne zonnepanelen

De monokristallijne zonnepanelen zijn zonnecellen die zeer hoge rendementen op zullen leveren wanneer deze zich bevinden op een zonnepaneel. Er wordt bij deze cellen gebruik gemaakt van hoogwaardig geleidbaar materiaal dat uit een gesmolten silicium staaf wordt gehaald.

polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne cellen zijn minder efficiënte cellen dan de cellen waar ik het hiervoor overhad. De cellen waar je hiermee te maken hebt zijn van minderde kwaliteit, maar zijn ook een stuk goedkoper. De zonnepanelen waar je mee te maken hebt zijn dus misschien iets minder efficiënt, maar wel een stuk goedkoper.

Dunne film zonnepanelen

De laatste groep zonnepanelen zijn de dunne film zonnepanelen. De dunnelaagcellen zijn de goedkoopste cellen waarmee zonnepanelen worden gevuld. De dunnelaagcellen geven echter ook het minste rendement. Om deze reden heb je te maken met soms goedkope zonnepanelen die weinig rendement leveren en erg goedkoop zijn in de aanschaf. De kristallijne zonnepanelen zijn dan misschien een stuk duurder dan de dunnelaagcellen zonnepanelen, maar deze panelen leveren we een veel hoger rendement. Het is dus misschien aantrekkelijk om te kiezen voor de dunnelaagcellen, maar doordat ze nauwelijks efficiënt zijn brengen ze maar weinig vermogen op.

Welk type zonnepaneel kopen

Wanneer je een keuze maakt in een soort zonnepaneel moet je dus niet direct het goedkoopste soort paneel kiezen er is immers een groot kwaliteitsverschil waar te nemen in de verschillende panelen. Maak een goede afweging in wel paneel je kiest. Kijk naast de kwaliteit van de zonnepanelen en het rendement dat ze opleveren, ook de naar de betrouwbaarheid van het systeem. Er zijn tegenwoordig namelijk veel beginnende fabrieken die zonnepanelen fabriceren, maar nog niet heel goed zijn in wat ze doen. Om deze reden zijn er veel zonnepanelen van een lage kwaliteit, met een laag rendement. Aan de panelen heb je natuurlijk niets. Probeer daarom een kwaliteitspaneel te verzorgen.

Ik hoop dat je uiteindelijk een keuze kunt maken in het soort zonnepaneel waar je voor gaat kiezen. Het is lang niet zo makkelijk als je op dit moment denkt, naast de verschillende merken zijn er namelijk ook veel verschillende systemen en cellen. Heel veel zonnepanelen zijn dan ook in vrijwel niets met elkaar te vergelijken. Het enige wat alle  soorten zonnepanelen met elkaar gemeen hebben is dat ze energie generen vanuit de zon.

Succes met de eventuele zoektocht naar het juiste zonnepaneel. Neem er de tijd voor om tot het juiste besluit te komen, alleen op die manier heb je uiteindelijk een systeem waar je op kunt vertrouwen.