Alternatieve energie in België > Windenergie

Windenergie

De wind is onmogelijk om te zien, maar je kan het wel voelen, straffer zelfs, je kan er energie mee maken:

wind energie

Windenergie! Hoe en wat lees je hier in dit artikel

Bewegingsenergie ontstaat doordat de lucht gaat bewegen. Windenergie is een algemene term voor de energie die we overhouden en

kunnen gebruiken. In de geschiedenis werden de windmolens hun energie automatisch overgezet naar de mechanische arbeid. lektrische energie kan door de windturbine worden uitgespaard. De voordelen bij het gebruik van windenergie is dat er een grote daling is van het fossiele brandstoffen waardoor er minder C02 vervuiling ontstaat. Het nadeel is dat windenergie niet goedkoop is. Dit kan wel tot 3 keer zo duur zijn als de gewone stroom. Dit word door heel wat subsidies toch aantrekkelijk gemaakt.

De geschiedenis van windenergie

Windenergie word al jarenlang gebruikt, niet alleen voor elektriciteit maar ook voor transport middel. Denk maar aan de zeilschepen. De windmolens zijn voor het eerste in China gebruikt, pas in de 12 de eeuw zijn de windmolens naar europa gekomen. De oudste windmolen is gemaakt in 1183. Ook werden windenergie gebruikt voor water pompen of hout te zagen. Na de grote opkomst van elektrische energie in de 19 de eeuw, probeerde ze ook elektriciteit overgehouden van de windenergie. Aangezien het niet goedkoop was konden ze het slechts op locale plaatsen gebruiken. De eerste windmolens die de particuliere konden gebruiken was pas in 1970. Ze gebruikten enkele generatoren die tot enkele 10tallen KW konden leveren. Door de belangrijke subsidies was deze vorm van energie toch wel aantrekkelijk. Heel wat landen over heel de wereld waren bezig met het starten van projecten, om het winnen van elektrische energie op een grotere locatie. Pas in 2003 was het mogelijk om 31GW te winnen!

Windmolen en energie

De windsnelheid kan door enkele factoren bepaald worden. De belangrijkste factor is de plaatsing van de windmolens. Één van de beste plaatsen is aan de kust omdat daar veel wind is door de zee. Ook de hoogte kan een groot belang spelen omdat boven in de lucht meer wind is. De tijd van de dag en een seizoen kunnen ook een grote rol spelen.

windmolenverengingen
Omdat het soms te duur is om windmolens te plaatsen en te genieten van de groene energie zijn er enkele verengingen gestart om de particulieren ook aan wind energie te helpen. Zij hebben enkele grote energie mogelijkheden waar alle leden van kunnen genieten.

De kosten en prijzen van windenergie
De kosten van windenergie zijn niet goedkoop, de prijs licht tussen de 8,8 en 10,4 eurocent per kWh. Dit is afhankelijk van de locatie van de windmogelsn. Voor de gewone energie kost het 2,9 – tot 6 eurocent per kWh dat toch een groot verschil is!

Windenergie in België en Nederland
Als je van plan bent om gebruik te maken van deze alternatie energie, kan je een omzetbrief aanvragen bij de regering. Deze brief beval heel wat richtlijnen.