Alternatieve energie in België > Zonneboilers

Zonneboilers

Zonneboilers kunnen je heel wat geld opleveren, je kan er geld mee besparen, tot zelfs meer dan de helft op het gebruik van water. Lees in dit artikel meer over de werking en voordelen van een zonneboiler.

zonneboiler op dakZonneboilers zorgen er voor dat de stralen die de zon stuurt, worden omgezet in warmte. Dit is gebaseerd op een heel eenvoudig systeem. Denk maar aan je fietsbanden die in de zomer erg warm kunnen aanvoelen. Dit is juist het zelfde. Zoals je al eerder kon lezen in het zonnepanelen artikel, is het mogelijk om zelfs met enkele zonlicht in de winter, heel je huis voldoende energie te geven. Deze boilers bestaan uit enkele collectoren en reserve opslag ruimte om ongebruikte energie op te slaan. Dus de zonneboilers zullen het zonlicht opvangen,gebruiken en opslaan. Aangezien de zon het meest in het zuiden plaats vind, is de oriëntatiehoek van deze boilers best op 45graden te plaatsen, gericht naar het zuiden. In België steunt de overheid deze boilers, dat doen ze door speciale subsidies te geven. Een boiler kost gemiddeld 2500 euro of honderdduizend Belgische frank.
zonneboiler offerte

Door deze boilers is het mogelijk om tot 200 kubieke meter aardgas te besparen op een oppervlakte van drie³. In een gezin van een 4tal personen zal u wel tot de helft besparen op het gebruik van water. Dit zal je op jaarbasis heel wat euro’s kunnen besparen.

Een groot voordeel is dat er (momenteel) nog geen bouwvergunning nodig is om deze apparatuur te instaleren. Dit is enkel geldig als deze word geïnstalleerd op een plat dak, of tot een hellingsgraad van 20percent.

Zorg er voor dat u goed geïnformeerd word bij een aankoop van zonneboilers. Zeker omdat er heel wat berekeningen moeten worden gedaan over je dak en aantal energie die u nodig hebt. Dit zal ook het oppervlakte van je boiler bepalen. Laat je ook goed informeren (In België) over de subsidies die je krijgt op deze boilers. Dit kan je aanvragen in je gemeente. In Nederland is het niet meer mogelijk om subsidies te krijgen. Deze regel is al sinds 2004 ingevoerd.

Vergeet niet dit heel milieu vriendelijk is, en dat dit alleen al een mooie reden is om enkele boilers aan te schaffen. In België is er een grote stijging bij het aankopen van een zonneboiler. Heeft u al ééntje aangeschaft, deel dan al je ervaringen door ons een mail te sturen. Wij kunnen deze vermelden op de website zodat iedereen het kan lezen.