Alternatieve energie in België > Zonnepanelen

Zonnepanelen

Zonnepalen, een gezonde trend! Overal kunnen we worden geïnstalleerd en is goed voor het milieu. Maar wat houd ons dan tegen om over te stappen naar deze alternatieve vorm van energie? Wij leggen je alles uit in dit artikel!

Zonnepanelen, voordelig of duur?

Zonnepanelen zijn panelen die de stralen van de zon kunnen om zetten naar elektrische energie. Dit word ook wel een PV paneel genoemd. Heel wat mensen verwisselen zonnecollectoren met zonnepanelen. Ook al is dit niet helemaal waar omdat de zonnecollectoren op helemaal andere principes werkt. Zon energie heeft andere voordelen en nadelen dan de allerdaagse energie. Bijvoorbeeld is energie met zonnepalen goedkoper dan elektrische. Ook in de ruimtevaart word er gebruik gemaakt van zonnepanelen.

zonnepanelen dakEen zonnepaneel is gemaakt met silicium(Si), Door het licht van de zon zal er tussen de lagen elektrische stroom lopen. Het rendement licht tussen de vijf en vijftien percent. Hoe hoger het rendement, hoe duurder het zal zijn. Heel wat zonnepanelen worden gekoppeld aan een inverter, een elektrisch apparaat dat gelijkstroom zal omzetten in wisselstroom. Het voordeel hiervan is dat de ongebruikte energie die je van je zonnepanelen krijgt zal worden doorgestuurd naar een energie bedrijf. Dat komt omdat ze verbonden zijn aan het energienet.
zonnepanelen offerte

De reden waarom mensen kiezen voor zonnepanelen is omdat deze op langere termijn veel goedkopere energie zullen leveren dan de hedendaagse elektriciteit. Ook zijn deze panelen milieu bewust. Tot het jaar 2004 waren zonnepanelen zeer populair in Nederland omdat men kon profiteren van de leuke subsidies die de staat gaf op het aanschaffen van zonnepanelen. Deze zijn hellaas gestopt, gevolg: De toename is drastisch gedaald op de verkoop van zonnepanelen. In heel wat andere landen word er nog steeds veel geïnvesteerd in deze alternatieve energie, omdat zij het nut er wel in zien.

Voor één zonnepaneel betaal je €600 voor 100Wp. Op jaarbasis zal zo een paneel maar lieft 80kWh leveren. De gewone elektriciteit kost tegenwoordig 0,21euro per kWh. Op jaar basis zal je dus een 17euro kunnen sparen. Daarom zullen deze panelen zich terug verdienen binnen de 30 tot 40 jaar, alleen mag de prijs van de elektriciteit niet meer stijgen. Anders kan deze termijn langer worden, en word het misschien niet meer zo interessant om zonnepanelen aan te schaffen voor de eigen portemonnee. Slechts in een tiental landen staan er panelen die gesubsidieerd zijn door de overheid. In België is het grootste paneel maar liefst 5.600m² groot. En heeft een vermogen van maar liefst 340 kWh, deze staat op het dak van een bedrijf. De grootste installatie over heel de wereld staat in Duitsland. Deze centrale beschikt over meer dan een half miljoen zonnepanelen. Door deze centrale zal er 25 000 ton co2 kunnen worden uitbespaard op jaarbasis.

Er zijn heel wat bedrijven die zonnepanelen aanbieden, zij maken deze panelen in 100 soorten en formaten. Nu zijn er ook panelen die de mogelijkheid hebben om te buigen. Meestal zullen de bedrijven deze panelen zelf bij u thuis komen instaleren. Als u panelen heeft, die meestal op het dak van een huis worden geplaatst. Kan u via het gewone stopcontact energie halen uit je zonnecellen. Ook zijn er al toestellen op de markt die al een ingebouwde zonnecel hebben. Denk maar aan een rekenmachine of aan de thuisverlichting die werken op de zone-energie.

De enigste nadelen zijn dat de prijs redelijk hoog is voor een zonnepaneel. Ook heeft u een groot oppervlakte aan zonnecellen nodig om resultaat te krijgen. Het is ook noodzakelijk om je energie te kunnen opslaan. Één van de fabeltjes over zone energie is, dat het niet mogelijk is om in België, Nederland te kunnen overleven op deze panelen omdat er te weinig zon aanwezig is in deze landen. Dit is natuurlijk niet waar, het is perfect mogelijk om heel je huis energie te leveren van de zon.