Alternatieve energie in België > Windturbines

Windturbines

windturbinesWindmolens of windturbines worden gebruikt voor het wekken van elektriciteit ! Deze elektriciteit word ook groene stroom genoemd. Soms worden deze turbines met 10 tot zelfs honderd of duizend tallen bij één gezet. Er bestaan twee soorten windturbines. Er bestaan asturbine’s die horizontaal zijn, maar ook verticaal. En dat is een heel groot verschil! De horizontale zijn het populairste in europa, waarom zullen we later in het artikel vertellen.

Rotors zijn de bladen van de turbines. De bewegingsenergie word door de rotor omgezet in een beweging van het as. Je kan het vergelijken met een vliegtuig, de vleugel er van werkt op het zelfde principe. Je moet niet denken dat de prijs van de opbrengst afhankelijk is van het aantal wieken. Want dat klopt niet, in België gebruikt men 2 rotorbladen. Dat is één van de eenvoudigste constructies. Meestal gebruikt men 3 bladen omdat het veel rustiger zal zijn dan met twee bladen. De wieken of bladen zullen altijd naar de wind toe gedraaid worden.

het netaansluiting

Tot eind de 90’ zijn de generatoren van de windturbines rechtstreeks aangesloten om het net. Deze aansluitingen waren enkel mogelijk als er een heel kleine hoeveelheid windenergie was. Omdat dit geen goede oplossing was hebben ze vandaag de dag een snelheidstechnologie uitgevonden zodat een stuk van de stroom door de generator zal vloeien. Hierdoor zal je de nodige stroom krijgen.