Alternatieve energie in België > Zonnepanelen > Rendement zonnepanelen berekenen

Rendement zonnepanelen berekenen

zonnepanelen rendementHet grootste struikelblok waar de meeste mensen zich blind op staren is de hoge investeringskosten van de zonnepanelen inclusief plaatsing. Het lijkt een enorm bedrag, zo is 20000 euro geen uitzondering voor een reeks zonnepanelen van hoge kwaliteit en met een hoog rendement. Echter is deze prijs niet zo belangrijk, wat wel van groot belang is is onzen ROI, return on investment. Wat we met return on investment bedoelen is het bedrag dat we jaarlijks terugverdienen door gebruik te maken van een vorm van groene energie zoals de zonnepanelen. Duurdere zonnepanelen hebben vaak een hoger rendement en verdienen zichzelf dus terug in een kortere periode. Zo is de gemiddelde periode waarin het zonnepaneel zijn kostprijs terugverdient ongeveer 6  à 10 jaar en is het in feite een zeer goede investering die na enkele jaren winst maakt.

Om te berekenen wat het rendement van een zonnepaneel of zonnepaneelsysteem is kan je de volgende terugverdientijd calculator gebruiken. In deze calculator geef je de eigenschappen van de zonnepaneelinstallatie op en nog enkele andere gegevens die betrekking hebben op subsidies en eigenschappen van het huis. De calculator berekent dan automatisch in welke periode jouw zonnepaneelsysteem zich zal terugverdienen en dus zal overgaan tot winst.

Men moet wel verstaan dat het rendement zonnepaneel installatie niet enkel afhangt van de kwaliteit maar ook van het weer, de kleur van het licht en de helling van de panelen zelf. Zo zal een een reeks zonnepanelen die gericht zijn op het zuiden en die zich in een hellingsgraad van 30%-45% bevinden een veel groter rendement hebben.

De goedkope zonnepanelen zijn vooral dunne film zonnepanelen die veel goedkoper zijn kwa installatiekosten. Het nadeel is wel dat het oppervlakte veel groter moet zijn om dezelfde energieopwekking te krijgen als de duurdere panelen.