Alternatieve energie in België > Zonnepanelen > Kostprijs zonnepanelen

Kostprijs zonnepanelen

kostprijs zonnepaneelDe kostprijs van zonnepanelen berekenen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Er zijn veel verschillende factoren aanwezig waar we rekening mee moeten houden zoals bijvoorbeeld het type zonnepanelen waar we een offerte voor gaan aanvragen. In het volgende artikel proberen we je kennis te laten maken met een hele reeks van verschillende factoren die de kostprijs van een zonnepaneel of een set van zonnepanelen bepaalt. De kostprijs van zonnepanelen is zeker niet eenduidig, de totale prijs hang immers niet enkel af van de prijs die we zouden betalen voor de zonnepanelen zelf. We moeten het totaal plaatje bekijken om te kunnen weten wat een zonnepaneel systeem gaat kosten.

zonnepanelen offerte

Factoren prijsbepaling zonnepanelen

Subsidies

Het is algemeen geweten dat het plaatsen van zonnepanelen enkel rendabel is op middellange termijn dankzij de inspanningen van de overheid. Zo heeft de overheid enkele jaren besloten om forse subsidies uit te delen om het gebruik en opwekking van groene energie aan te moedigen bij de bevolking.  Enkele provincies en gemeenten delen premies uit voor de installatie van een zonnepaneelsysteem, hoeveel deze premie nu juist is en of je in aanmerking komt kan je navragen op het gemeentehuis.

Groenestroomcertificaat

Enkele jaren geleden kwam het groenestroomcertificaat tot stand waarbij men voor elke 1000 kWh die werd geproduceerd aan de hand van zonnepanelen een groenestroomcertificaat krijgt dat men kan inruilen bij de netbeheerder. het bedrag dat u terugkrijgt hangt volledig af van de datum waarop de zonnepanelen geplaatst werden.

  • Zonnepanelen geplaatst in 2010 geven een waarde van 350 euro aan de certificaten
  • Panelen geplaatst in het begin van 2011 geven een waarde van 330 euro aan de certificaten
  • Een zonnepaneel geplaatst vanaf 1 juli geeft een waarde van 300 euro het certificaat

Belastingvermindering

Voor het plaatsen van zonnepanelen geeft de overheid maar liefst 40% belastingvermindering met een maximum waarde van 3680 euro voor het jaar 2011.

Prijs per wattpiek

Nog een manier we kunnen gebruiken om de kostprijs van een zonnepaneel te berekenen is de prijs per wattpiek.  De gemiddelde prijs per wattpiekvoor zonnepanelen ligt momenteel tussen de 4 en 5 euro. Om de prijs te berekenen moet men het jaarlijks verbruik van het gezin weten.

Werkuren en transport

Men kijkt vaak enkel naar de prijs van de zonnepanelen en vergeten dat de werkuren en het transport hier ook nog bijgerekend moeten worden. Het transport van de panelen en het hele systeem zal niet direct de doorslag geven, het zijn eerder de werkuren waar men diep voor in de buidel zal mogen tasten. Afhankelijk van de grootte van het systeem zal de totale kostprijs van de zonnepanelen stijgen.