Alternatieve energie in België > Zonnepanelen > Heb jij al zonnepanelen gekocht?

Heb jij al zonnepanelen gekocht?

zonnepanelen kopenBijna iedereen heeft zonnepanelen of heeft er ooit gehad. Waarschijnlijk denk je nu dat deze stelling voor jou niet van toepassing is, maar je zou verbaasd opkijken als je bedenkt waarvoor zonnepanelen allemaal gebruikt worden. De meest gekende zonnepanelen zijn de grote panelen die je op daken ziet, maar ze zijn niet de enige. Zo zijn er ook zonnepanelen te vinden op bijvoorbeeld horloges of rekenmachines die op zonne-energie werken. Alleen staan we daar niet bij stil omdat het maar heel kleine zonnepanelen zijn en er bovendien geen subsidies voor te krijgen zijn.

 

Dit ligt anders bij zonnepanelen op het dak. Zeker wanneer je er voldoende plaatst, kunnen ze, naast zichzelf terug te verdienen, ook een behoorlijk centje opbrengen. Eerst en vooral omdat je veel minder energie zult moeten afnemen van een energieleverancier en die kunnen behoorlijk prijzig zijn. Anderzijds kun je zonnepanelen inbrengen in je belastingen. Maar ook met de energie die je opwekt kun je iets doen.

 Zonnepanelen verschillende systemen

Er zijn twee systemen te vinden. Bij het ene systeem zal de energie die je zonnepanelen opwekken gebruikt worden en wanneer er overschot is zal deze opgeslagen worden in batterijen. Wanneer je dan bijvoorbeeld in de winter minder energie aanmaakt, kun je de opgeslagen energie gebruiken. Bij het andere systeem wordt de extra energie doorgegeven aan de verdeler via de netspanning. Hierbij wordt je teller teruggedraaid zodat je facturen naar beneden gaan. Bij het installeren van zonnepanelen kun je zelf kiezen welk type je wilt gebruiken.

 Opbrengst zonnepanelen in België en Nederland

Wie denkt dat zonnepanelen in Nederland of België niet veel zullen opbrengen door onze slechte zomers, heeft het mis. Om energie op te wekken is het voldoende dat er zonlicht aanwezig is, het is dus niet noodzakelijk dat de zon ook volop schijnt. Al zal er in dit laatste geval wel meer energie gegenereerd worden. Het klopt dus wel dat er in de winter minder opbrengst is, maar dat is te wijten aan onze korte dagen en niet zozeer door het gebrek aan een stralend zonnetje. Zonnepanelen zijn dus het interessants in streken waar de dagen erg lang zijn en het zonlicht overvloedig. In Scandinavië, waar de dagen korter zijn, zullen ze beduidend minder resultaat opleveren.