Alternatieve energie in België > zonneboiler > Het rendement van een zonneboiler

Het rendement van een zonneboiler

zonneboiler rendementHet rendement van een zonneboiler is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Door hier goed rekening mee te houden kunt u het rendement optimaliseren. Het is bijvoorbeeld van belang om na te denken over de positie die u kiest. Daarnaast kunt u het zonneboiler rendement ook optimaliseren door de juiste hellingshoek te kiezen, zodat de zonnestralen goed op de zonnecollectoren vallen. Op die manier kunt u met een zonneboiler een hoop gas besparen, waardoor de energierekening lager zal worden en u de investering terug kunt gaan verdienen.

Optimaal rendement met de juiste positie

Om het zonneboiler rendement te verbeteren kunt u er allereerst voor kiezen om de zonnecollectoren op de beste positie te plaatsen. Het is bijvoorbeeld verstandig om de zonnecollectoren 5 graden ten westen van het zuiden te plaatsen. Op die manier kunnen ze de zonnestralen optimaal opnemen en heeft u zoveel mogelijk profijt van het geheel. Het zonneboiler rendement is op die manier optimaal, aangezien de zonnestralen zo het best worden opgevangen. Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat de zon opkomt in het oosten en aan het eind van de dag weer ondergaat in het westen.

Zonneboiler rendement en de hellingshoek

Daarnaast kunt u het zonneboiler rendement verbeteren door na te denken over de hellingshoek. Uiteraard zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar dit aspect en hoeft u dit dus niet zelf meer uit te gaan proberen. Het zonneboiler rendement is namelijk het hoogst wanneer u de zonnecollectoren plaatst onder een hoek van ongeveer 36 graden. Op die manier vallen de zonnestralen het best op de zonnecollectoren en is het rendement voor uw zonneboiler het meest optimaal. Door deze hellingshoek te combineren met de juiste positie weet u zeker dat u uw energierekening zo ver mogelijk terug kunt dringen, om veel geld te besparen.

Besparing door de zonneboiler

Het zonneboiler rendement kan er namelijk gemakkelijk voor zorgen dat u een hoop geld kunt besparen. Zo is het met ongeveer 3 vierkante meter aan oppervlakte mogelijk om door middel van de zonnecollectoren zo’n 150 tot 200 kubieke meter gas te besparen. Dit zorgt er gemakkelijk voor dat er meer dan €100 per jaar valt te besparen op de energierekening, waardoor dit natuurlijk erg interessant is. Door de zonnecollectoren te plaatsen kunt u met uw zonneboiler namelijk structureel minder uit gaan geven. Het zonneboiler rendement zorgt er zo voor dat u de te maken investering vanzelf terug gaat verdienen.