Alternatieve energie in België > zonneboiler > Energie besparen door een zonneboiler te installeren

Energie besparen door een zonneboiler te installeren

energie besparen met zonneboilerEr zijn tal van manieren om te besparen op de energierekening. De meest gekende is waarschijnlijk door middel van zonnepanelen, maar dit is heus niet de enige manier. Om het water op te warmen kun je gebruik maken van een zonneboiler. Deze wordt op het dak geplaatst en zorgt ervoor dat het water dat je gebruikt voor een douche, bad of afwas wordt opgewarmd door middel van zonne-energie. Door een zonneboiler te laten installeren kan men op een jaar heel wat energie besparen.


 

Een klein gezinnetje gebruikt al snel een enorme hoeveelheid water. Wanneer er kinderen zijn, moet je het bad vullen, je neemt zelf waarschijnlijk graag dagelijks een douche, er is heel wat afwas te verzetten en ga zo maar door. De zonneboiler is binnen enkele jaren volledig terugverdiend aan elektriciteitskosten en de premies die je ervoor kunt krijgen.

 

Om het maximale rendement uit de zonneboiler te halen, is het belangrijk om hem correct te plaatsen. Dit laat je door een vakman doen, dan ben je er zeker van dat alles correct werkt. De zonneboiler kan op ieder dak geplaatst worden, zowel een plat dak als een zadeldak komen in aanmerking, maar ideaal is een hellingsgraad van 45°. Een zonneboiler bestaat uit twee delen. Er is de zonnecollector die de zonne-energie opvangt en de zonneboiler die het water opwarmt. Idealiter staan beiden zo dicht mogelijk bij elkaar. Hoe korter de leidingen, hoe minder water er verloren kan gaan en hoe kleiner de kans dat het water terug zal afkoelen.

 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet nodig dat de zon schijnt om rendement te halen uit de zonneboiler. Ook op bewolkte dagen zal de zonnecollector energie kunnen omzetten in warmte, al zal dat natuurlijk wel minder zijn dan op een stralende zomerdag. Je kunt dus het hele jaar rond gebruik maken van een zonneboiler. Wanneer het warme water van de boiler op is, kan je nog steeds leidingwater opwarmen op de klassieke en veel duurdere manier, maar dit zal niet vaak gebeuren.

 

Met een zonneboiler zorg je voor je eigen energievoorziening. Dit is niet enkel goed voor je geldbeurs, maar ook voor het milieu. En bovendien heb je de investering zo terug verdiend.