Alternatieve energie in België > zonneboiler > De Werking van een zonneboiler

De Werking van een zonneboiler

werking zonneboilerSteeds meer mensen maken de keuze voor een zonneboiler. Het is dan belangrijk te weten hoe dat de zonneboiler werkt. De zonneboiler bestaat eigenlijk uit twee delen, namelijk uit een collector van ongeveer 2 m2 en een los voorraadvat. Dit vat is ongeveer voor 80 liter. De reden dat mensen voor een zonneboiler gaan kiezen is heel bewust, je kunt er namelijk 50% energie mee besparen. Deze energie is nodig om het water te verwarmen en op deze manier kun je de rekening ieder jaar erg laag houden! Daarom is het goed om je eerst uit te leggen hoe de zonneboiler in zijn werk gaat, wellicht word je dan overgehaald om zelf een zonneboiler aan te gaan schaffen. Als je namelijk veel geld wilt besparen op de energie, dan is de zonneboiler een  goede keuze.

 Het verwarmen van de collectorvloeistof in de zonneboiler

De eerste stap die bij de werking van de zonneboiler hoort is het verwarmen van de collectorvloeistof. Dit kan niet zomaar, er lopen namelijk buizen door de collector. Hier stroomt collectorvloeistof doorheen. Doordat de collector zonlicht op blijft vangen wordt de vloeistof in de buizen warm. De temperatuur kan oplopen tot  90° C. Het zou kunnen zijn dat je een schuin dak hebt, dan worden de dakpannen weggehaald. Vervolgens wordt de collector op het dakbeschot vast gemaakt. Het zou ook kunnen zijn dat je een plat dak hebt, dan wordt de collector op een metalen frame neergezet. Dit frame kan dan op de zon worden gericht en hierdoor kan de warmte worden opgevangen en de vloeistof worden verwarmd.

De tweede stap is het voorraadvat, het water moet namelijk verwarmd worden. De zon zorgt er voor dat de collectorvloeistof wordt verwarmd. Dit zorgt er weer voor dat het leidingwater wordt verwarmd in het voorraadvat.

De zonneboiler in combinatie met de CV ketel

Dan komen we uit bij de derde stap en dat is het gebruiken van warm water in huis dankzij de combinatie van de zonneboiler met de cv ketel. Het water is nu verwarmd en loopt via het voorraadvat naar de CV ketel en op deze manier loopt het ook naar de kraan. Het kan zijn dat het water te koud is, dan zorgt de CV ketel er voor dat het water warmer wordt. De minimale temperatuur hierbij is 60° C.

 Energie besparen dankzij de zonneboiler

Op deze manier kan er veel energie worden bespaard. De zon zorgt er voor dat het water warm wordt gemaakt en je merkt meteen aan het einde van het jaar dat de energierekening een stuk lager is. Je hebt dan zelf nog de keuze of dat je gaat kiezen voor een standaard zonneboiler of een CV zonneboiler of dat je liever een zonneboilercombi gaat nemen. Je kunt er nu zelf achter komen op welke manier jij het meeste geld kunt besparen. Je weet nu immers hoe de werking van de zonneboiler in elkaar zit, maak daarom nu de keuze welke zonneboiler het beste bij jou past en zorg er voor dat je hem snel laat plaatsen want energie besparen kan meteen beginnen als jij de zonneboiler hebt laten plaatsen. Je merkt meteen waarvoor je de zonneboiler hebt gekozen.