Alternatieve energie in België > Energie besparen tips > Energiebesparende maatregelen

Energiebesparende maatregelen

energiebesparende maatregelenEnergiebesparing wordt steeds vaker genoemd. Het is erg belangrijk dat er minder energie gebruikt wordt, omdat dit beter voor het milieu is. Daarnaast is het ook veel beter voor de portemonnee. Er worden veel kosten bespaard wanneer er energiebesparende maatregelen getroffen worden. Daarnaast mag er ook aanspraak gemaakt worden op bepaalde premies wanneer de maatregelen goed getroffen worden. Hierdoor wordt er een hoge belastingkorting verkregen. Energiebesparende maatregelen zijn er op verschillende manieren. Zo kan er energie bespaard worden door middel van het verlagen van de stookkosten met nieuwe apparatuur, het nemen van dubbel glas, een beter geïsoleerd dak, het onderhoud aan nieuwe apparatuur en zonnepanelen.

Hoge stookkosten

Stookkosten kunnen elk jaar weer hoog oplopen. De winters worden steeds kouder, dus er moet steeds meer gestookt worden. Met een slechte stookketel en slechte isolatie moet er veel meer gestookt worden voor een aangename temperatuur. Dit is duur en slecht voor het milieu. Er is een regeling getroffen hiertegen. Eenieder die hier energiebesparende maatregelen treft zal een hoge premie krijgen in de vorm van belastingvoordeel. In België ligt dat op dit moment op een paar duizend euro op jaarbasis. Door middel van energiebesparing zullen de uitgaven ook nog eens minder worden. Ook is het sneller warm in de woning. Er zitten dus veel voordelen aan het treffen van deze maatregelen.

Energie besparen dankzij zonnepanelen

Het nemen van zonnepanelen wordt ook aangemoedigd. Er wordt een hoge premie verkregen voor eenieder die besluit zonnepanelen te nemen. De energie die hiermee opgewekt wordt is groen, en dus milieuvriendelijk. Hierdoor zit er een hoge premie aan vast. Daarnaast is de stroom ieder jaar ook nog eens gratis; deze wordt opgewekt door de zon via de panelen en opgeslagen op een batterij. Het terugboeken van deze energie wordt ook aangemoedigd door de leveranciers. Zij betalen per kilowatt energie die teruggeboekt wordt.

De energiebesparende maatregelen treffen scheelt op jaarbasis heel veel kosten. Om deze maatregelen te treffen moet er eerst een grote investering gedaan worden. Het aanbrengen van nieuwe apparatuur, dubbel glas of zonnepanelen neemt een aardig hoge kostprijs met zich mee. Toch is dit een investering die er binnen een aantal jaar al uitgehaald wordt, door middel van de kostenbesparing door energiebesparing en het verkrijgen van premies. Ook wordt hierdoor het milieu beter, omdat er minder warmte-uitstoot is. Energiebesparende maatregelen hebben dus veel voordeel voor zowel op korte als lange termijn, en zorgen op lange termijn voor veel meer extra geld in de vorm van premies.