Alternatieve energie in België > Energie besparen tips > 8 Tips om elektriciteit te besparen

8 Tips om elektriciteit te besparen

elektriciteit besparen tipsEr zijn veel manieren om te besparen op de elektriciteit. Merk je dat je aan het einde van het jaar een flinke rekening krijgt? Dan is het raadzaam om hier wat aan te gaan doen. Het enige wat je kunt doen is denken aan de tips die we je nu gaan geven om te gaan besparen op de elektriciteit.

1. Zuinige apparaten kopen

Het is belangrijk dat je na gaat denken bij het aanschaffen van elektrische apparatuur. Verbruiken deze apparaten veel stroom? Of zijn ze juist heel zuinig? Je kunt het beste zuinige apparaten aanschaffen, het kan zijn dat deze wat meer kosten, maar het is dan wel belangrijk dat je gaat kijken wat je hier per jaar mee kunt gaan besparen.

De kwaliteit van het apparaat

Je kunt het beste een duur apparaat aanschaffen omdat deze apparaten minder stroom verbruiken. Het energieverbruik zorgt er voor dat je hier geld mee kunt besparen en dat de rekening aan het einde van het jaar als het over de elektriciteit gaat niet zo hoog is.

2. Bespaar electriciteit door het uitzetten van elektrisce apparaten

Laat apparaten niet aanstaan als het niet nodig is, ze verbruiken steeds stroom en je rekening blijft omhoog lopen. Zo heb je aan het einde van het jaar een hele hoge rekening als het gaat over de elektriciteit. Let daarom op de apparaten die je niet nodig hebt, zet ze uit en zorg dat de stroom er ook echt af is.

3. De verwarming een graadje lager zetten

Het lager zetten van de verwarming hoef je niet atijd te mmerken. Zo kan je de centrale verwarming een graadje lager zetten, dit merk je bijna niet en het spaart toch weer wat uit op een jaar tijd.

Ook kan je proberen bepaalde ruimten niet ge voorzien van warmte als dit toch niet nodig is.

4. De computer verbruikt veel energie

Je kunt geld besparen op de computer, je moet hem namelijk uitzetten als hij niet gebruikt wordt. Met een laptop kun je als hij vol is de stroom er uit halen en op de accu gaan werken. Je kunt hem als hij dan leeg is weer opladen en er aan werken als hij dan weer vol is haal je de stroom er weer vanaf, op deze manier kun je ook veel stroom besparen!

5. Geld en elektriciteit besparen bij het wassen en drogen

Als je veel moet wassen, drogen en strijken kun je hier zeker op gaan besparen. Een droger vraagt veel elektriciteit, deze kun je daarom ook beter niet gebruiken. Als je wilt dat iets snel droogt en je hebt de verwarming aan leg het dan bij de verwarming, ook dan is het snel droog. In de zomer kun je de kleding buiten laten drogen, op deze manier kun je in de zomer al sowieso veel kosten besparen met drogen. Als je het uit laat waaien hoef je de was vaak ook niet te strijken, ook dat is natuurlijk een goede optie!

6. Gas is goedkoper

Je kunt beter koken op gas dan op elektriciteit, het is namelijk een stuk goedkoper.

7. Het vergelijken van energieleveranciers

Energieleveranciers vergelijken is een goede keuze. Je kunt op deze manier kijken wat je per jaar kwijt bent aan elektriciteitskosten. Misschien is je tarief wel erg hoog en kun je overstappen en hier geld op gaan besparen. Het zou zomaar tientallen euro’s per jaar kunnen schelen. Het is daarom de moeite waard om de elektriciteitsleveranciers erbij te pakken en de rekening er bij te nemen zodat je het geheel eens goed kunt gaan vergelijken. Doe je best en bespaar nu op de elektriciteit.

8. Toepassen van groene energie

Groene energie lijkt in het begin misschien duur omdat men veel installatiekosten heeft zoals bij zonnepanelen of een zonneboiler. Het blijft echter op langere termijn een zeer goedkope en milieuvriendelijke energiebron.