Alternatieve energie in België > Alternatieve energiebronnen > Zelf groene energie maken

Zelf groene energie maken

Groene energie is goed voor het milieu en de perfecte manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Er zijn twee manieren om groene energie te gebruiken. Een eerste manier is het aankopen van groene energie. Steeds meer leveranciers bieden groene energie aan in hun gamma. Hierbij betaal je gewoon je energiefacturen zoals vroeger, maar je krijgt er nu groene energie voor terug. Wanneer je op zoek gaat naar een energieleverancier, loont het de moeite even te informeren of zij ook groene energie aanbieden. Groene energie hoeft bovendien absoluut niet duurder te zijn. Wanneer je leveranciers gaat vergelijken, is het vaak zo dat de groene energie zelfs goedkoper is dan de gewone energie. Een extra motivatie om hiervoor te kiezen dus.

Naast aankopen kun je ook zelf groene energie maken. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden te vinden en ze brengen allemaal geld op. Natuurlijk is die opbrengst er pas na verloop van tijd en moet er eerst geïnvesteerd worden. Wanneer je groene energie opwekt, bespaar je op energiefacturen, maar vaak kan je het teveel aan energie ook afgeven aan de netleverancier zodat je teller teruggedraaid wordt. Dit dien je op voorhand allemaal goed af te stemmen. Ook zijn er verschillende subsidies te verkrijgen wanneer je kiest voor groene energie. Deze subsidies kunnen al een deel van je investering compenseren.

 

De meest voorkomende vormen van groene energie waarbij deze zelf gaat opwekken zijn: door middel van zonnepanelen, door middel van een zonneboiler of door een warmtepomp. De groene energie die we thuis zelf opwekken is meestal zonne-energie. Wanneer we naar bedrijven kijken wordt er ook behoorlijk wat energie opgewekt door gebruik te maken van wind en water. Dit is natuurlijk niets nieuws, denk maar aan de wind- en watermolens die vroeger werden gebruikt om het graan te malen.

 

Hoewel groene energie al een hele stap vooruit is voor ons milieu, blijft het vermijden van nutteloos energiegebruik natuurlijk nog altijd het beste. Met energie moet je spaarzaam zijn, zelfs wanneer het groene energie is. Lichten laten branden wanneer je niet thuis bent, zal bijvoorbeeld heel wat nutteloos verbruik als gevolg hebben. Wanneer je naast groene energie ook zuinig bent, zullen het milieu en je portemonnee daar zeker bij gebaat zijn.