Alternatieve energie in België > Alternatieve energiebronnen > De zon als energiebron

De zon als energiebron

Eén van de populairste manieren om groene energie op te wekken is met behulp van de zon. Het grote voordeel van zonne-energie is dat ze niet seizoens- of plaatsgebonden. Waar je bij windenergie een enorme ruimte nodig hebt om een molen te plaatsen en bij waterenergie een waterval, kun je zonne-energie opwekken wanneer je ergens een dak hebt of plekje om panelen te plaatsen. Of wie het kleiner ziet kan altijd en overal zonne-energie vinden. Bijvoorbeeld met een rekenmachine die op zonne-energie werkt. De zon is perfect als energiebron.

Een ander voordeel van zonne-energie is dat de zon niet volop moet schijnen om energie te leveren. Zelfs wanneer het bewolkt is, komt er voldoende zonlicht tot bij ons. Alleen ’s nachts zal je systeem nutteloos zijn. Vandaar dat het in de wintermaanden minder rendement zal geven. De dagen zijn namelijk korter en de tijden van zonlicht daardoor heel wat schaarser.

 

De meest gebruikte vormen van zonne-energie zijn de zonnepanelen en zonneboilers. Deze worden bijna altijd op het dak geplaatst en wanneer je rondrijdt in woonwijken, kom je ze steeds meer tegen. Vooral zonnepanelen zijn erg in de mode. En dat is geen toeval. Ze zijn zeer goed voor het welzijn van onze planeet en je krijgt er subsidies voor zodat je investering zichzelf snel terugbetaald.

 

De zonneboilers zijn minder gekend, maar kennen de laatste jaren toch ook een grote opmars. Hierbij wordt een warmtecollector op het dak geplaatst met een aansluiting naar de boiler. Warm water wordt op deze manier heel wat minder prijzig dan wanneer je netstroom gebruikt.

 

Het grote voordeel van zonne-energie is dat ze voortkomt uit een onuitputtelijke bron en niet vervuilend is voor ons milieu. Natuurlijk vindt niet iedereen het even mooi om zonnepanelen op zijn dak te plaatsen, maar de kans dat deze snel eleganter zullen worden, is zeer groot gezien hun enorme succes. Bovendien wegen bij het creëren van zonne-energie de esthetische argumenten niet op tegen de economische en ecologische voordelen die eraan verbonden zijn. Zonne-energie is naast enkele andere vormen van groene energie zonder twijfel dé energie van de toekomst en misschien ook wel de redding van onze planeet.